4466
22:47
29.09.2023

ÖZEL ÖĞRENCİ BAŞVURU DİLEKÇESİ İÇİN TIKLAYINIZ

ÖZEL ÖĞRENCİ KİME DENİR ?

Yurt dışında kendi imkânlarıyla ön lisans, lisans veya lisansüstü (mastır, doktora) örgün öğrenim yapmak isteyenler, özel öğrencidir. Özel öğrenciler, Pasaport ve askerlikle ilgili işlemlerini yürütmek ve kanunların verdiği haklardan yararlanmak için dosya açtırarak, özel öğrenciliklerini tanıtmaları gerekir.

Hamburg Eyaletinde bir dil okulunda veya yüksek öğretim kurumunda kayıtları bulunanlar, Hamburg Eğitim Ataşeliğine öğrenci dosyası açmak diğer bir deyişle öğrenciliklerini tanıtmak üzere başvurmaları gerekir. Dosya açtırmak için gerekli bilgileri ve özel öğrenci başvuru dilekçesini alt bağlantılarda bulabilirsiniz.

ÖNEMLİ!!!

Daha önce bitirdiği öğrenim düzeyinde veya daha alt düzeyde öğrenim görenlerin askerlikleri tecil/tehir edilemediğinden özel öğrencilikleri tanınmaz. 

Sertifika/'extension' programlarına devam edenlerin öğrencilikleri tanınmaz. 

Bakaya durumunda olanların özel öğrencilikleri tanınmaz. 

 

ÖZEL ÖĞRENCİLİĞİ TANINANLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

-Tanıma tarihinden itibaren 45 gün içinde öğrenim yerlerine gitmeleri, 

- En geç 6 ay içinde müşavirlik/ataşelik/konsolosluklara başvurarak dosya açtırmaları,

- Her öğretim yılı sonunda öğrenim durumları hakkında müşavirlik/ataşelik/konsolosluklara bilgi vermeleri,

- İletişim bilgilerindeki (adres, telefon, e-posta) değişiklikleri gecikmeksizin Ataşeliğimize bildirmeleri,

- Mastır ve doktora öğrencileri sevk tehir sürelerine azami dikkat etmelidir. Sevk tehir sürelerinin bitimine iki ay kala, Ataşeliğimize sevk tehir sürelerinin uzatılması için dilekçe eşliğinde öğrenim durumlarını gösteren güncel bir belgeyle başvurmalıdır. 

- Mezun olduklarını veya öğrenimlerinin sona erdiğini müşavirlik/ataşelik /konsolosluğa bildirmeleri,

gerekir.

Bu yükümlülükleri yerine getirmeyenlerin öğrencilikle ilişikleri kesilir.

 

BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER

1) Başvuru Dilekçesi 

Dilekçeyi alt bağlantılarda bulabilirsiniz. 

2) Mezuniyet Belgesi

Yurt içinde en son mezun olunan okuldan alınan diploma veya mezuniyet belgesinin, onaylı fotokopisi, 

Yurt dışındaki; 

- Orta öğretim kurumlarını bitirenlerden, eğitim müşavirlikleri/ataşelikleri veya il millî eğitim müdürlüklerinden, 

- Yükseköğretim kurumlarını bitirenlerden, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınacak denklik belgesinin onaylı örneği. 

3) Kayıt-Kabul Belgesi (Akseptans)

Öğrenim yapılacak ülkedeki kurumdan alınacak hazırlık, dil veya esas öğrenim seviyesi ve dalını, öğrenime başlayış-bitiş tarihlerini, kaçıncı sömestrden başlandığını gösteren Türkçe tercümesi ile birlikte onaylı Kayıt-Kabul Belgesi (Akseptans). 

a)Esas öğrenimden önce dil öğrenimi yapacakların Kayıt-Kabul Belgesi'nde en az iki ay süreyle haftada en az 15 saat öğrenim görecekleri belirtilmelidir. 

b)Dil öğrenimini tamamlayanların esas öğrenime başladıklarına dair Kayıt-Kabul Belgesini, eğitim müşavirliğine/ ataşeliğine veya konsolosluğa göndermeleri gerekir.


4) ÖSS Sonuç Belgesi

- Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, AB'ye üye ve aday olan ülkeler ile Avrupa Ekonomik Alanına üye olan ülkelerde (İzlanda, Lihtenşayn, Norveç, İsviçre) öğrenim göreceklerden ÖSS belgesi istenmez.

- Bunların dışında kalan ülkelerde öğrenim yapacaklardan; Ön lisans öğrenimi için ÖSS'de en az 145; lisans öğrenimi için ÖSS'de en az 165 veya daha fazla puan almış olmaları istenir.

- Beden eğitimi, resim, müzik gibi özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim kurumlarında öğrenim yapacakların özel yetenek sınavını kazandıklarını ve ÖSS'den en az 165 puan aldıklarını belgelendirmeleri gerekir.

(Açıklama: ÖSS Sonuç Belgesi, alındığı yıl itibariyle 2 yıl geçerlidir.)

ÖSS Sonuç Belgesi'nin İstenmediği Durumlar

- Öğrenim görülecek ülkenin yükseköğretim kurumlarına kayıt-kabul için girişte yapılan genel yetenek, bilim veya yüksek öğretim kurumunun özel olarak yaptığı sınavı başaranlardan,

SAT 1 (Minimum 1000 puan)

ACT (Minimum 21 puan)

Abitur

Fransız Bakaloryası

GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders)

Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat, IB)

Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis)

İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)

- Ülkemizdeki liselere denk yurt dışındaki okullardan mezun olup yüksek öğrenim yapacaklardan,

- Türkiye'deki konservatuarların lise kısmından mezun olup yurt dışında özel yetenek sınavı sonucunda kayıt-kabul hakkı kazananlardan,

- ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan yüksek öğretim kurumları ile bu kurumlar dışındaki yükseköğretim kurumlarında, yüksek öğrenim şartlarını yerine getirerek asıl öğrenimlerine başladıklarını, öğrenimlerini bir sömestr başarıyla sürdürdüklerini ve ikinci sömestre ye kayıt yaptırdıklarını belgelendirenlerden,

- Türkiye'de veya yurt dışında ön lisans derecesinde öğrenim görüp lisans tamamlama ya da lisans öğrenimi göreceklerden,

- Ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarında lisans seviyesinde öğrenim görme hakkını kazandıktan sonra kayıtlarını sildirip bu işlemi takip eden bir takvim yılı içinde yurt dışında öğrenime başlamış olanlardan ÖSS'ye girme şartı aranmıyor.

5) Nüfus Cüzdanı Örneği (aslı yanınızda bulunmalı)

6) Askerlik Durum Belgesi (Terhis, Erteleme, Tehir, Muaf, vb.)

a) Ön lisans ve lisans öğrenimi yapacaklardan Askerlik Erteleme Belgesi, (1989, 1990 ve sonraki yıllarda doğmuş erkek adaylar için ve 31.10.2009 tarihine kadar 1988 doğumlular için istenmez)

Bulunduğunuz yer askerlik şubesine müracaat ederek, 1 Temmuz - 31 Ekim tarihleri arasında yoklamanızı yaptırmanız gerekmektedir. Nüfusa kayıtlı olduğunuz il ve ilçe dışında ikamet etmekte iseniz bölgesinde bulunduğunuz askerlik şubesine başvurunuz. Yurtdışında ise Bağlı olduğunuz Başkonsolosluğa başvurabilirsiniz.

Yoklamanızı Yaptırmak Üzere Askerlik Şubesine Giderken Aşağıdaki Belgeleri de Yanınızda Bulundurunuz.(http://www.asal.msb.gov.tr/) Nüfus Hüviyet Cüzdanı, 2 adet fotoğraf, Diploma aslı ve fotokopisi, Trafik sürücü belgesi ve fotokopisi 

b) Lisansüstü öğrenim yapacaklardan Askerlik Durum Belgesi (2 adet)

Askerlik durum belgesi, askerlik şubelerinden müracaatla alınabilir. Ancak bakaya durumunda olanlara (Mahkemesi devam edenler dâhil) askerlik durum belgesi verilmez. Bunlara sadece sevke tabi olduğu dönemi gösterir bakaya durum belgesi verilir.1111 sayılı Askerlik Kanununun 35/C maddesi gereğince sevk tehir işlemine neden olan yüksek lisans öğrenimine başlangıç tarihinin bakaya kalınan tarihten önce olması gerekmektedir.

NOT: Lisans eğitimini tamamlayanlar, özel öğrenci dosyası açtırmadan önce Yedek Subay Adayı Askerlik Kararı almaları gerekmektedir. Bu kararı almadan Almanya'ya gelenler Başkonsoloslukların askerlik servislerine müracaat ederek aynı işlemi Almanya'da da yaptırabilirler. 

7) Vesikalık Fotoğraf (2 adet)

 Fotoğrafların arkasına fotoğraf sahibinin adı ve soyadı mutlaka yazılmalıdır.

8) Zorunlu Hizmet Belgesi

(Açıklama: Zorunlu hizmetle yükümlü olanların, zorunlu hizmetini yaptığını, karşılığını ödediğini, taksitle ödemede anlaştığını veya ertelettiğini belgelendirmeleri gerekir.)

9) Kamu Görevlilerinden İstifa Belgesi (1416 sayılı Kanunun 21. maddesi)

 

NORMAL VE AZAMi ÖĞRENİM SÜRELERİ

Dil öğrenimi için 1 yıl süre verilir. Özre dayalı olarak bu süre 6 ay uzatılabilir (İlgili yönetmelik, Md.14). 

- Hazırlık veya telâfi öğrenimi yapanlara bir yıl süre verilir. Hazırlık sınıfları ile intibak programlarında geçirilen süreler, azamî öğrencilik sürelerine dâhil değildir (İlgili Yönetmelik, Asker alma Yönergesi). 

- Lisans öğrenimi için okulların normal süresi kadar izin verilir. Ancak özre dayalı olarak bu süre 2 yıl uzatılabilir. 

- Yüksek lisans öğrenimi için 2 yıl süre tanınır. Özre dayalı olarak bu süre 1 yıl uzatılabilir (İlgili yönetmelik, Md:16). 

- Doktora düzeyindeki öğrenimler için 3 yıllık süre tanınır. Özre dayalı olarak bu süre 2 yıl uzatılabilir (İlgili yönetmelik, Md:16). 

- Kayıtları dondurulanların bu süreleri, tam yıla tamamlanarak azamî öğrencilik süresine eklenir. Bu süre, iki yılı veya dört dönemi geçemez (Asker alma Yönergesi). 

-Staj yaptıklarını belgelendirenlere 1 yılı geçmemek üzere staj izni verilir. (İlgili Yön.Md.:29) 

- Ülkemizde açık öğretim ön lisans ve lisans programlarından birine kayıtlı öğrenci olmak yurt dışında örgün öğrenim yapmaya engel teşkil etmez. Ancak bu durumdaki öğrencilerin askerlik işlemlerinin yurt dışında öğrenim gördükleri örgün yüksek öğretim kurumuna göre yürütülmesi gerekir. (YÖK Yürütme Kurulu Kararı). 

 

DAL, OKUL VE ÜLKE DEĞİŞİKLİĞİ 

Ülke, Okul ve Dal değişikliklerinde Türk Öğrencilerin Yabancı Ülkelerde Öğrenimleri Hakkında Yönetmeliğinin 20. maddesi hükümlerine titizlikle uyulmalıdır. 

Madde 20- Özel öğrencilerin öğrenim dalının, öğrenim kurumunun ve öğrenim gördüğü ülkenin değiştirilmesi, müşavirliğin, ataşeliğin veya konsoloslukların iznine bağlıdır. Bu değişikliklerde sömestr kaybı olmaması esastır. Ancak, değişikliğin zorunlu görüldüğü hallerde, en fazla iki sömestrlik kayba izin verilebilir. Uygun görülen değişiklikler, müşavirlikler, ataşelikler veya konsolosluklarca yapılır ve Bakanlığa bu konuda bilgi verilir. Ancak resmî-burslu öğrencilerin öğrenim plânlarının, öğrenim gördükleri ülkelerin, okulların ve dalların değiştirilmesi konularında Bakanlığın ve ilgili kurumların izni alınır. 

 

KİMLERİN ÖĞRENCİLİĞİ TANINMAZ

A.Öğrenim görülecek ülkece tanınmamış olan kurumlarda öğrenim görenlerin, 

B.Yurt dışında açık yüksek öğretim yapan veya devam zorunluluğu bulunmayan kurumlara kayıtlı olanların, 

C. Askerlikleri ertelenemeyenler ile askerliğini yapmamış olanlardan bitirdikleri öğrenim seviyesi ile aynı veya daha alt seviyede bir öğrenim görmek isteyenlerin (Asker alma Yönergesi). 

D. Devlet memuru olanların (İlgili yönetmelik).  

KİMLERİN ÖĞRENCİLİKLE İLİŞİĞİ KESİLİR

- Lisans öğrenimi görenlerin 29; lisansüstü öğrenim görenlerin 35 yaşını doldurdukları yılın sonunda, 

- Öğrenimini tamamlayanların, 

- İki yıl üst üste başarısız duruma düşenlerin, 

- Öğrenimi bırakanların, 

- Öğrenim durumunu belgelendirmeyenlerin 

- Öğrenimlerini yönetmelikte belirtilen sürelerde tamamlayamayanların, 

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı veya öğrencilik onur ve saygınlığını kıracak davranışta bulunanların, 

- Mevzuata göre ülke için zararlı sayılan fiil ve hareketlerde bulunan veya bu çeşit faaliyetlere katıldıkları belirlenenlerin, 

- Öğrenim gördüğü kurumun kurallarına aykırı hareketinden dolayı öğrenim kurumuyla ilişiği kesilenlerin, 

- Bölgesinde bulunduğu müşavirliğin, ataşeliğin veya konsolosluğun talimatını dinlememekte ısrar edenlerin, 

- Öğrencilik dışında bir işle meşgul olanların (Asker alma Yönergesi, İlgili yönetmelik). 

Özel Öğrenci Başvuru Dilekçesi için tıklayınız.

Yayın Tarihi: 29.09.2023